‘De kleine walvis’ en een prachtige ruil

Het was in maart 2017, toen we met ons gezinnetje een weekje op vakantie gingen naar Terschelling. We lazen thuis al ontelbare keren het prachtige prentenboek ‘De kleine walvis’ van Benji Davies en Terschelling leek me de perfecte plek om Boy (of Noy zoals hij oorspronkelijk heet) tot leven te laten komen. Het boek ging mee, het garen ging mee en ik ging aan de slag. Het was zo bijzonder om juist dáár, waar de sfeer helemaal klopte, het kleine ventje te haken. Eenmaal thuis klopte het niet dat Boy zijn vriendje de kleine walvis ontbrak en dus ging ik daarmee ook aan de slag. Ik ontwierp een eigen patroon.

De reacties op Instagram waren overweldigend en Benji zelf was ook enthousiast. Hij benaderde me via instagram en vroeg me om voor hem een setje van de vrienden te haken. Wat een eer! Uiteraard deed ik dat (ook al ging er wat tijd overheen). Boy en de walvis maakte de reis naar Londen nadat we hier afscheid van hen hadden genomen. Maf is dat, maar zo’n figuurtje is echt een beetje lastig los te laten voor mij… Ik ben denk ik altijd een beetje kind gebleven.

En vlak voor de zomervakantie was daar dan ineens een pakketje uit Londen voor mij. Een dik pakket, dat ook. Ik ben zo ongelooflijk verwend dor Benji! Een schitterende special edition casette van ‘The storm whale’ en ‘The storm whale in winter’, gesigneerd en wel. En een échte originele tekening van de twee figuurtjes die zo langzaamaan zo veel voor me zijn gaan betekenen. Intens gelukkig ben ik ermee, dat kun je je voorstellen.


Voorlopig hangt hij even bij Olivier op zijn kamer, maar ik kan niet beloven dat ik de tekening niet een keer stiekem naast mijn eigen bed hang. Hij is zo fijn! Mensen die me langer kennen weten hoe gek ik ben op de zee. De sfeer in de tekening, dat grijs, echt, love it!

Nu ik zo verwend ben wil ik ook iets voor jullie doen. Er was zo veel vraag naar het patroon van de kleine walvis dat ik, met toestemming van Benji, het patroon uitwerkte. Lieve Heleen vertaalde het naar het Engels voor alle niet-Nederlandse volgers en vandaag is de dag dat ik het patroon (ein-de-lijk, want sommigen hebben er lang op moeten wachten) online zet. Je vindt de gratis download op de spiksplinternieuwe pagina ‘patterns’.

Ik weet dat velen van jullie ook met smart wachten op een beschrijving om Boy te haken, maar dat is nog even een ander verhaal. Daar kom ik nog eens op terug. Ik hoop dat jullie blij zijn met deze eerste release en dat jullie mooie walvisjes gaan maken. Het is een eenvoudig patroon dat ook voor beginnende haaksters geschikt is. De lastigere stukken leg ik uit met behulp van foto-tutorials, dus ook dat is goed te doen. Deel je het resultaat met me? Ik kan niet wachten!

A special thanks to you Benji for spoiling me with this perfect drawing! Merci, I feel so lucky!

Een dikke dank ook aan Nandi en Pep voor het testen van het patroon en natuurlijk aan Heleen voor het vertalen.

5 reacties op “‘De kleine walvis’ en een prachtige ruil

 1. Thyra zegt:

  Yes! Wat leuk! Ik heb Boy gemaakt als kraamcadeau, samen met bet boek. Gaan er zaterdag naar toe dus nu even gauw de walvis erbij haken 🙂 Super tof Manon!

  • Nel zegt:

   Via mijn dochter kwam ik aan jouw patroon van de walvis.
   Inmiddels heb ik 3 walvissen gehaakt voor de kleinkinderen.Ze zijn er zo blij mee.Wat een fijn,duidelijk patroon Manon!Dank je wel hiervoor.
   Graag zou ik ook Boy willen halen.Ben je inmiddels toegekomen aan de beschrijving ervan?
   Ik kijk er iig naar uit!!

   Met vriendelijke groet,Nel

  • Manon zegt:

   Hai Annie,
   Wat leuk om te horen dat je zoontje ook een liefhebber is. Snap ik helemaal!
   Ook het patroon van Boy maakte ik zelf (net als de walvis), maar ik kom er maar niet aan toe het uit te werken. Ooit….En uiteraard hoor je dat dan hier!
   Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *