Filature Fonty

Wat een geluk had ik toen ik de kans kreeg om op bezoek te gaan bij de garenfabrikant Fonty. In het prachtige Franse Creuse ligt, in de middle of nowhere, de prachtige fabriek waar al het garen gemaakt wordt. Het volledige proces, van het spinnen van het garen tot het verpakken van de bollen, vindt daar plaats. Iets zeldzaams inmiddels.

Ik neem je graag mee op een virtuele tour door de filature. Vergeef me bij voorbaat dat ik het exacte productieproces niet meer scherp heb, maar ik ben zó ontzettend visueel ingesteld dat ik meer heb gekeken dan geluisterd. Áls ik alles al goed gehoord had, want met het oorverdovende geluid van de machines om ons heen was luisteren überhaupt een uitdaging. Ik had alles wat Benoist, eigenaar van het merk Fonty, vertelde natuurlijk op moeten schrijven, maar ik was te veel onder de indruk om daaraan te denken. Maak je dus klaar voor veel foto’s en weinig tekst.

De keuken, het hart van het kantoor, is voor een deel ook opslagplaats voor tests van ooit gemaakte garens (allemaal gelabeld en beschreven met de prachtigste handschriften) en oude machines. Ik keek er mijn ogen uit en genoot van al het moois. Wat een schatten!

 

De fabriek zelf bestaat uit twee delen. In het ene gebouw wordt het ruwe materiaal voorbewerkt en bevindt zich de ververij. In het andere gebouw is de spinnerij en wordt het garen uiteindelijk tot bollen gewonden. Het is magisch om een keer te zien wat er allemaal komt kijken bij het bolletje dat wij in de winkel kopen. Voordat een baal wol uit bijvoorbeeld Portugal uiteindelijk als bolletje met een label de deur uit gaat zijn heel wat handelingen nodig.

De wol is in de filature óveral en dat geeft een bijzondere sfeer. De een zal misschien vinden dat de fabriekshal viezig is, maar het hart van de liefhebber gaat hier sneller van kloppen.

 

De ververij is in de winter dé plek om te zijn. In de zomer is het wat minder aangenaam, want warm!! Het is oh zo mooi om te zien hoe strengen gekleurd worden in de prachtigste tinten. Iets waar Fonty zeer bedreven in is. Bovendien zijn ze erg goed in milieuvriendelijk verven. Achter de fabriek is een natuurlijk waterzuiveringssysteem geplant waar door middel van een soort bamboe het afvalwater gezuiverd wordt. Volgens de laatste tests bevat het water dat uit het bassin komt minder chemicaliën dat het water dat in de fabriek uit de kraan komt!

Als de strengen eenmaal gekleurd en gedroogd zijn worden ze tot een cake gemaakt. Dit geeft het garen wat lucht voordat het op de bol gaat en zorgt ervoor dat het niet in de knoop raakt tijdens het wikkelen.Daarna worden ze voorzien van het juiste label (met qr-code die je kunt scannen voor meer informatie over het garen) en gaan ze naar het magazijn van waar ze verzonden worden naar de winkeliers.

Als je ooit de kans krijgt wanneer je op vakantie of op doorreis bent, ga erheen! Elke woensdag tussen 13:30 -17:00 is de winkel open en als je het lief vraagt mag je ook vast een blik werpen in de fabriekshal. In het winkeltje koop je tegen heel interessante prijzen bollen die uit de collectie zijn of bollen die met opwinden net niet het gewenste gewicht hadden (want die kwamen van de laatste cake, dat weet je nu). Ook ik ging uiteraard niet met lege handen naar huis en nam deze magnifieke bollen mee.

Lukt het je niet om bij Fonty op bezoek te gaan en wil je toch aan de slag met hun prachtige garens? Op de site van BN Agenturen vind je een lijst met verkoopadressen. Ik zou zeggen ‘bon tricot et bon crochet!’

A while ago i had the extraordinairy chance to visit the Fonty factory while I was in France. To be honest I forgot most of the precize details about the production because I was too busy to look at all the pretty stuff around me. As you saw above I took you on a visual trip around the factory. I hope you enjoyed it. If you ever have the chance to be near during holiday, go and see for yourself. The factory-shop is open every wednesday from 13:30-17h. Or hop over online to Fonty and find out where you can order these stunning yarns.

Dit bericht is gepost in garen. Bookmark de link.

16 reacties op “Filature Fonty

 1. Kelly zegt:

  Wat ontzettend gaaf dat je daar mocht kijken en wat heb je er prachtige foto’s van gemaakt! Heel tof om te zien en te lezen!

  • Manon zegt:

   Ah dank je lieve Kelly! Op deze manier heb ik jullie ook een beetje mee laten kijken, maar als je ooit (maar enigszins een beetje) in de buurt bent, gaan!

 2. Astrid zegt:

  Wat mooi om te zien, en herkenbaar mijn vader werkte vroeger bij Scheepjeswol en dan mocht ik soms ook mee de fabriek in, als kind vond ik dat al heel bijzonder. Helaas zijn ze beiden er niet meer. Maar een bijzondere ervaring voor je gr astrid

  • Manon zegt:

   Wat verdrietig dat je vader er niet meer is Astrid… Zo te lezen heeft dit blogbericht veel herinneringen bij je opgeroepen. En hoe bijzonder dat je als kind mee de fabriek in mocht?! Wat zal al die herrie een indruk gemaakt hebben!! Dank je voor je mooie reactie XXX

 3. esther vogelaar zegt:

  wat een mooie foto’s en verslag over Fonty. Zo krijgen wij ook de kans om binnen te kijken! lieve groetjes esther

  • Manon zegt:

   Hallo,

   Ik begrijp uw vraag niet zo goed geloof ik. Vraagt u mij om foto’s van hoe het garen gemaakt wordt? Of heeft u die juist voor mij?

   Ik hoor het graag!
   Manon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *